Derde graad
Opvoeding & begeleiding

PROFIEL VAN DE LEERLING

  • Je bent sociaal.
  • Je werkt graag samen met anderen.
  • Je hebt interesse voor de mens en de maatschappij.
  • Je bent kritisch en gaat actief op zoek naar verbeteringen.
  • Je hebt interesse in wetenschappen en voeding.

 

PROFIEL VAN DE STUDIERICHTING 

  • De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen de dubbele finaliteit. Specifiek in deze studierichting krijgen de leerlingen een pakket gedragswetenschappen zoals ontwikkelingspsychologie, gezondheidspsychologie (gezondheidsbevordering en gezondheidsgedrag) en sociale psychologie. Ze maken ook kennis met verschillende deelaspecten van de pedagogiek zoals de orthopedagogie.

  • De leerlingen ontwikkelen een wetenschappelijk-theoretische basis in psychologie, (ortho)pedagogiek, toegepaste filosofie, recht en deontologie. De leerling doet dit met aandacht voor de context van en voorbeelden uit de welzijnszorg.

  • Onderzoekscompetenties zijn een belangrijk deel van deze studierichting. Ze worden gerealiseerd met de specifieke inhouden van de studierichting.

  • Daarnaast is het praktische luik ook heel belangrijk. De leerlingen zullen stage lopen waarbij ze verschillende taken leren uitvoeren met betrekking tot het opvoeden van baby’s en peuters in een kinderdagverblijf en het begeleiden van kleuters en lagereschoolkinderen buiten schooltijd. Dit gaat van het verzorgen tot het stimuleren van de algemene ontwikkeling en het ondersteunen van ouders als eerste opvoeders. De leerling zal dus zowel bij baby’s en peuters als bij schoolgaande kinderen praktijkervaring opdoen.

 

WAT NA DEZE RICHTING  

  • De leerlingen kunnen na het zesde jaar verder studeren in een waaier aan aanverwante opleidingen waar mens en samenleving centraal staan. Ze kunnen ook gaan werken als kinderbegeleider. De leerlingen worden dus in de eerste plaats voorbereid op een doorstroom naar het hoger onderwijs. Ze verwerven ook twee beroepskwalificaties: kinderbegeleider baby’s en peuters en kinderbegeleider schoolgaande kinderen, waardoor ze er ook voor kunnen kiezen rechtstreeks door te stromen naar de arbeidsmarkt.
  • De leerling wordt voorbereid op een succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt of naar 7de leerjaren, Se-n-Se zoals leefgroepwerking en persoonsbelegeider, graduaatsopleidingen zoals orthopedagogische begeleiding en maatschappelijk werk of professionele bacheloropleidingen.
  • De meest logische professionele bacheloropleidingen situeren zich in de studiegebieden: pedagogie van het jonge kind, onderwijs, sociaal-agogisch werk zoals gezinswetenschappen, orthopedagogie, sociaal werk, sociale readaptatiewetenschappen en toegepaste psychologie. Doorstroom naar andere professionele bacheloropleidingen is niet uitgesloten, maar binnen deze studierichting wordt de leerling er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.
  • Doorstroom naar academische bacheloropleidingen is niet uitgesloten, maar binnen deze studierichting wordt er niet voldoende voorbereid op academisch hoger onderwijs.

 

LESSENTABEL

 
Opvoeding & Begeleiding56 (vanaf 2024-2025)
lichamelijke opvoeding22
levensbeschouwing/ interlevensbeschouwelijke dialoog22
Nederlands32
Frans22
Engels22
wiskunde33
natuurwetenschappen11
geschiedenis12
aardrijkskunde11
economische financiële competentie01
artistieke expressie10
Totaal basisvorming1818
toegepaste psychologie22
opvoedkunde55
huishoudkunde22
verzorging11
stage44
Totaal specifiek gedeelte1414
Totaal3232