Cognosco

Ben je geïnteresseerd? 

 Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op!

T- blok, Augustijnenlaan 32

Meer informatie hilde.vandenbrande@campusdevesten.be

COGNOSCO:
vakoverschrijdende projectmatig en zelfgestuurd leren

Cognosco is een onderwijsmethode die gericht is op zelfgestuurd leren. Leerlingen worden voorbereid op een lerende, snel evoluerende en multidisciplinaire samenleving. Leerlingen leren hun eigen leerproces in handen nemen, ondersteund door een vast team van leercoaches. Alle vakken, volgens de leerplannen van het GO!, worden zoveel mogelijk geïntegreerd en op een zelfsturende manier gegeven. Zo behalen deze leerlingen alle eindtermen en krijgen ze een brede basisvorming die alle verdere studierichtingen mogelijk maakt. Cognosco bereidt leerlingen voor om in de 2de graad te kiezen voor een ASO- of TSO-richting.

Hoe werkt Cognosco?

Concreet werken de leerlingen in verschillende thema’s. Daarin komen leerinhouden uit verschillende vakken aan bod en zijn zelfstandig, zelfsturend leren en groepswerk belangrijk. Tijdens de projecten leren de leerlingen vlot opzoeken in allerlei bronnen: beeldmateriaal, websites, boeken, brochures enz. Verwerken en presenteren ze vervolgens de informatie. Het resultaat kan verschillend zijn: een toneelstuk, een rondleiding, een videoclip, een quiz voor andere leerlingen, enz.

Een Cognoscoklas telt maximaal 20 leerlingen. Op die manier komt iedereen aan bod en bespreken we de leervorderingen nauwkeurig. De leerlingen hebben een vast lokaal, de leekrachten verplaatsen zich. Het aantal leerkrachten dat lesgeeft in Cognosco is beperkt. Het is erg belangrijk dat we (leerkrachten en leerlingen) elkaar goed kennen. Op die manier kunnen we vlot werken. Schrijf je dus op tijd in!

“Cognosco, de ideale voorbereiding op de tweede graad!”

Leerlingen die Cognosco kiezen, worden zeer goed voorbereid op de tweede graad. Zij leren vrij vroeg omgaan met grotere leerstofgehelen en verschillende verwerkingsmethodes. Ze denken minder in hokjes en ontdekken sneller verbanden. Onze leerlingen stromen door naar alle mogelijke studierichtingen in de tweede graad.

Wie kan Cognosco kiezen?

 

Cognosco wordt vooral gekozen door creatieve leerlingen die graag zelfstandig werken. Het zijn gemotiveerde leerlingen die hard werken op een leuke manier. Ze zijn vlot met computers en beschikken over een stevig stel hersenen. De leerlingen leren zelf hun weg vinden in de leerstof en presenteren hun opdrachten op een boeiende manier. Ze kunnen vlot informatie opzoeken en werken graag in groep.

Als jij je inschrijft voor de afdeling Cognosco, dan word je tijdens de eerste week van het schooljaar getest. We kijken hoe zelfstandig je bent. Hoe vlot zoek je op? Ben je handig met een computer? Zie je verbanden? Enz. Deze test bepaalt niet hoe slim je bent. We kijken alleen of je in die Cognoscoklas op je plaats zit.

Jouw profiel

Je bent nieuwsgierig.

Je houdt van uitdagingen.

Computers hebben voor jou geen geheim.

Je bent een echte probleemoplosser.

Je bent mondig.

Groepswerk ligt je maar je kan ook zelfstandig werken.

Je bent gemotiveerd om hard te werken

Vaardigheidsproef

Deze proef bepaalt hoe vlot jij opzoekt, hoe goed je met en computer overweg kunt en hoe nauwkeurig je te werk gaat.